Çalışma Saatlerimiz

Pzt - Cts, 8:45 - 19:00

İletişim

+90 256 614 4545

E-posta

info@kusadasiyapi.com

Mantolama çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız sizi bilinçli bir tüketici yapacaktır. Eğer binanıza mantolama yaptırmak istiyor ve mantolama çeşitleri hakkında bilginiz yok ise sizlere aşağıda belirteceğimiz mantolama seçeneklerinden birini seçerek binanıza mantolama yaptırabilirsiniz.

Mantolama Çeşitleri

Müşterilerimiz bazen firmamızı arayarak çatıya mantolama yapılıp yapılmadığını bazende mantolama yaparken içerisinde hangi mantolama malzemelerinin kullanıldığını soruyorlar. Bu nedenle mantolama çeşitleri hakkında sizleri bilgilendirmek istiyor ve bu yaptırılan mantolama uygulamalarında nerelere uygulandığını, içerisinde ne gibi malzemeler kullanıldığını anlatmak istiyoruz.

Mantolama çeşitleri dış cephe mantolama, iç cephe mantolama ve ortadan mantolama, döşemelerde mantolama, çatılarda mantolama olmak üzere beşe ayrılmaktadır. Bunun dışında mantolama çeşitleri birde kullanılan ısı yalıtım malzemelerine göre çeşitlere ayrılır. Bunlar EPS mantolama, karbonlu EPS mantolama, XPS mantolama, taş yünü mantolama, fugalı / yalı baskı mantolama ve Yalıtım Sıvası Mantolama uygulamalarıdır. Dilerseniz bu mantolama çeşitleri hakkında sizlere biraz daha teknik ve detaylı bilgi verelim.

Dış Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan ve bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek için kullanılan bir mantolama uygulamasıdır. Bir nevi bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Mantolama çeşitleri arasında en çok tercih edilen ısı yalıtım sistemidir.

Dış cephe mantolama esnasında kullanılan malzemeler ise şöyledir;

  • EPS
  • XPS
  • Karbonlu EPS
  • Taşyünü ısı yalıtım levhaları
  • Yalıtım Sıvası
  • İç Cephe Mantolama

    İç cephe mantolama uygulaması aynı dış cephe kaplama uygulamasındaki gibidir. İç cephe duvarları, ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanır ve üzeri boyanır. Dilendiği taktirde kaplamanın üzerine alçıpan da yapılabilir.

    Kullanılan Malzemeler:

  • EPS
  • XPS
  • Karbonlu EPS
  • Isı yalıtım levhası
  • Yalıtım Sıvası
  • Ortadan Mantolama

    Ortadan mantolama çeşidi daha çok kuzey cephelerde ve çok sert rüzgarların olduğu binalarda tercih edilen bir uygulamadır. Ortadan mantolama uygulamasında cephe üzerine kalıp konur. Kalıp üzerine ısı yalıtım malzemesi ve onun üzerine tekrardan kalıp koyularak işleme devam edilir. Ortadan mantolama uygulamasına kısaca çift korumalı mantolama da denilebilir.

    Kullanılan Malzemeler:

  • Cam yünü
  • Taş yünü
  • Ahşap yünü
  • Koyun yünü
  • Mineral lifli plak ısı yalıtım malzemeleri
  • EPS ve EPS sert köpük
  • Poliüretan sert köpük
  • Genleştirilmiş üreformaldehit köpük
  • Plak üreten ısı yalıtım malzemeleri
  • Cam köpüğü
  • Genleştirilmiş perlit veya verniküit
  • Bims ve benzeri ısı yalıtım malzeleri
  • Döşemelerde Mantolama

    Döşemelerde mantolama bilindiği üzere döşemelerin su emilimini kesmek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Zemin üzerindeki döşemelere su emmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS levhalar ile sağlamlaştırılmalıdır. Özellikle ısıtılmayan bodrumlar üzerinde yer alan döşemelerde, mantolama bodrum tavanına tespit edilir ve zemin katların döşemelerden kaynaklanan ısı kayıplarının önüne geçilir.

    Çatılarda Mantolama

    Çatı arası yürünmesi gereken çatılarda ahşap kadronlar üzerine kalaslar ile yürüme yolu inşa edilmelidir. Eğer yalıtım malzemeleri üzerine yük binecek ise şilte tipi ürünler yerine levha formatında sert mantolama malzemeleri kullanılmalıdır.

    Ayrıca uygulama yapılacak alanın çatı döşemesi mutlaka toz, kir ve harç artıklarından temizlenmeli yada döşeme üzerine mala perdahlı ince bir şap atılmalıdır. Bu işlem sonrasında daha düzgün bir zemin elde edilir. Düzgün bir yüzey çok daha iyi bir mantolama uygulamasına yardımcı olur. Bu düzgün yüzey sağlandıktan sonra üzerine buhar dengeleyici serilir ve kalınlığı TS 825 yani “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standartları”na uygunluğa göre belirlenmiş mantolama malzemeleri döşenir.

    Isı Yalıtım Malzemelerine Göre Mantolama Çeşitleri

    Mantolama çeşitleri birde ısı yalıtım malzemelerine göre ayrılmaktadır. Bu mantolama çeşitlerini yukarıda malzemeler diye ayırdığımız maddelerde görebilirsiniz. Bunlar ESP mantolama, karbonlu EPS mantolama, XPS mantolama, taş yünü mantolama ve fugalı/yalı mantolama olmak üzeredir.

    EPS Mantolama

    EPS (Expanded Polistren), petrolden elde edilmiş, termoplastik, kapalı gözenekleri olan ve genel olarak beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir. EPS levhalarında yaklaşık olarak (1 m³ EPS’de 3 ile 6 milyar) küçük ve kapalı gözenek hücresi bulunur. Bu hücreler içerisinde %98 civarı hareketsiz ve kuru hava barınır.

    Bu özelliklere sahip EPS’ler ekonomik ve üstün ısı yalıtım özelliklerine sahip olduklarını gösterirler. Ürünün performansı ve kullanım ömrü boyunca bu değer sabit kalır. Kısacası bu malzeme son derece iyi bir malzemedir. Kalınlığı incelmez, ısı iletkenliği azalmaz ve diğer özelliklerinde hiç bir bozulma görülmez. Ayrıca EPS istenilen yoğunlukta üretilebilir. Yalıtım amacıyla genel olarak 15-30 kg/m³ yoğunluğunda kullanılır. EPS levhalar çok hafiftir ve cepheye fazla yük bindirmez. EPS mantolama bina iç ve dış duvarlarında uygulanırlar.

    Karbonlu EPS Mantolama

    Karbonlu EPS, içerdiği grafit usu reflektörleri ile yalıtımı geliştirilmiş bir EPS yani Expanded Polistren çeşididir. Karbonlu EPS’ye rengini veren gri de bu grafit ısı reflektörleridir. Bu grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel EPS’ye göre yalıtımın daha iyi olmasına yardımcı olur.

    EPS düşük yoğunluklarda bile ısı iletken grubu 035’e (TS7316 EN 13163) dahildir. Düşük yoğunluklarda ısı iletkenlik grubunun 035 olması sayesinde konvansiyonel EPS’ye göre çok daha az yada daha önce malemelerle aynı ısı yalıtımı sağlanmaktadır. Karbonlu EPS mantolama uygulaması bina iç ve dış duvarlarına uygulanmaktadır.

    XPS Mantolama

    Homojen bir hücre yapısına sahip, yalıtım amaçlı üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. Polistirenden üretilir. Açılımı Extrude Polistren’dir ve sert bir köpüktür. Basma mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik değeri iyi, B1 yangın sınıfına giren ve bünyesine su almayan hatta nemden etkilenmeyen bir malzemedir.

    Genel olarak bina iç ve dış duvarlarına uygulanır. Zemin izolasyonlarında, su basmalarında çatı izolasyon işlemlerinde de kullanılır.

    Taşyünü Mantolama

    Taşyünü mantolama malzemesi, bazalt taşının yaklaşık olarak 1350-1450°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi ile oluşturulur. Bazalt taşı inorganik bir ham maddedir. Aynı zamanda yerli olarak temin edilmektedir.

    Taş yünü kullanım yerine ve amacına göre farklı boyutlarda hatta farklı teknik özelliklerde üretilebilir. Değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha, boru, dökme şeklinde üretilebilen taş yününün ısı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı amacıyla da kullanıldığı bilinir.

    Fugalı / Yalı Baskı Mantolama

    Fuga mantolama dış cephe kaplamaları arasında kullanılan ve genel olarak çatlamayı ve yine estetik görünümü sağlamak amacıyla yapılır. Fugalı mantolama uygulaması hem estetik görünüm sağladığı için hemde uygulamada dekoratif sıva ve boya uygulama aşamasında ek oluşturmadan sonlandırma yapıldığı için tercih edilmektedir.

    Örnek Projeleri

    EPS Mantolama

    EPS Mantolama

    EPS Mantolama

    +
    Karbonlu EPS Mantolama

    Karbonlu EPS Mantolama

    Karbonlu EPS Mantolama

    +
    XPS Mantolama

    XPS Mantolama

    XPS Mantolama

    +
    Taşyünü Mantolama

    Taşyünü Mantolama

    Taşyünü Mantolama

    +
    Fugalı Mantolama

    Fugalı Mantolama

    Fugalı Mantolama

    +
    İzolux Yalıtım Sıvası Mantolama

    İzolux Yalıtım Sıvası Mantolama

    İzolux Yalıtım Sıvası Mantolama

    +